EHMK 2026: Medzi Rybníčkom a Baškom je dusno. Vystúpi TSK zo spoločného projektu?

Snímka obrazovky 2023-09-27 o 15.48.12 Medzi Richardom Rybníčkom a Jaroslavom Baškom je dusno. Foto: TASR/Radovan Stoklasa, Martin Baumann/TASR

TRENČÍN – Kultúrne organizácie majú vo všeobecnosti zohrávať kľúčovú úlohu v rozvoji regiónu a poskytovať inšpiráciu pre jeho obyvateľov. Kreatívny Inštitút Trenčín (KIT, n. o.) však upútal pozornosť nielen svojou kultúrnou ponukou, ale aj vážnymi nedostatkami vo svojom finančnom riadení a transparentnosti. A práve tie sú aktuálne zdrojom napätia medzi dvoma najmocnejšími mužmi v regióne.

Iba v krátkosti si pripomeňme, že KIT, n. o., zastrešujúcu organizáciu lukratívneho titulu EHMK 2026, založili v roku 2022 s rovnakým 50-percentným podielom na oboch stranách mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Oba úrady ju zároveň aj finančne podporujú dotáciami a príspevkami v nemalých čiastkach.

Od začiatku tohto roka prebiehala v inštitúte plánovaná kontrola, ktorá však odhalila mnohé nedostatky. KIT, n. o., okrem iných zistení, závažne pochybil aj v spôsobe vykonávania základnej finančnej kontroly. Z kontrolovaných 269 faktúr bol chybný každý tretí účtovný doklad. Veľký problém predstavuje aj finančná disciplína.

„V prípade mestskej dotácie v celkovej výške 250-tisíc eur bolo vyčíslené porušenie finančnej disciplíny vo výške 12 639,35 eura, kontrolovaný subjekt oznámil vrátenie v celkovej finančnej čiastke 1157,35 eura. V prípade kontroly príspevku v celkovej výške viac 605-tisíc eur bolo vyčíslené porušenie finančnej disciplíny v celkovej finančnej čiastke 22 023,01 eura za úhradu faktúr nad rámec oprávnenia. Kontrolovaný subjekt oznámil vrátenie 152,25 eura,” informovala na včerajšom zastupiteľstve hlavná kontrolórka mesta Libuša Zigová.

Zlyhala komunikácia, zlyhá aj splácanie?

Ako ďalej uviedla, jedným z problémov počas prebiehajúcej kontroly bola nedostatočná komunikácia zo strany KIT, n. o. S bývalou riaditeľkou inštitútu telefonicky komunikovala iba jeden raz, pričom jej vraj bolo zo strany Dubačovej oznámené, že ju kontrola obťažuje. Podľa Zigovej sa Dubačová o výsledky kontroly nikdy nezaujímala.

Problematickú komunikáciu s KIT, n. o., priznal aj primátor Richard Rybníček. „Budeme to musieť vyriešiť veľmi rýchlo, aby ľudia z KIT komunikovali intenzívnejšie, aby komunikovali možno menej v strese a častejšie, ale verte mi, že všetko, čo títo mladí ľudia robia, robia s najlepším vedomím a svedomím,” ozrejmil.

Každopádne, je dôležité, aby prostriedky, ktoré boli zhodnotené ako porušenie finančnej disciplíny, KIT, n. o., vrátilo na účet mesta. Je nevyhnutné tiež prijať kroky na opravu nedostatkov a procesy nastaviť natoľko transparentne, aby tento významný projekt, ktorý je pre mesto kľúčový, nebol ohrozený a jeho realizácia mohla úspešne pokračovať. Kultúrne inštitúcie by predsa mali mať jasné finančné štruktúry a zodpovedný prístup k verejným financiám, ktoré by sa míňať účelne a hospodárne.

Otázkou však zostáva, z akých zdrojov vráti inštitút mestu a tiež župe finančné prostriedky, keď aktuálne nemá vytvorené vlastné príjmy? „Niekto z nich musí použiť svoje vlastné peniaze v hotovosti. Je predsa hlúposť, aby to vrátili z našich peňazí, ktoré im dávame. Nedávame im peniaze na to, aby nám vrátili to, čo minuli,” uviedol poslanec Miloš Mičega.

Závermi z kontroly by však diskusia o probléme skončiť nemala. Práve naopak. Primátor Rybníček si podľa vlastných slov vyžiada stanovisko od inštitútu, ako bude ďalej pokračovať v súvislosti s vysporiadaním sa so zisteniami kontrolórov.

Napätie medzi mestom a krajom

To, čo však prvý muž Trenčína ostro skritizoval, bola reakcia predsedu TSK Jaroslava Bašku na výsledky kontroly. Baška totiž na pondelkovom zasadnutí TSK jasne stanovil podmienky, za akých bude župa naďalej spolufinancovať KIT, n. o. Informovali sme vás o nich tu. Ak k ich plneniu nedôjde, TSK pravdepodobne zo spoločného projektu vystúpi.

„S pánom Baškom budem iniciovať stretnutie a zopár vecí si s ním budem musieť vydiskutovať. Ja by som bol naozaj veľmi nerád, aby sme tu mali teraz všetci pocit, že poslanci kraja alebo poslanci mesta, primátor či predseda kraja si začne s nejakými podmienkami určovať, kto koho zamestná, koľko bude zarábať, či sa má riadiť organizácia tak alebo onak, či je dobré, keď tam bude zamestnaný taký človek alebo onaký človek,” vysvetlil Rybníček.

Zároveň tiež verejne vyhlásil, že ak ostatné krajské samosprávy očakávajú finančnú injekciu z toho dôvodu, že prestížny titul EHMK získalo „hlavné” mesto regiónu, tak k tomu len tak ľahko nedôjde. „Trenčín si to vybojoval a čakal by som, že TSK nebude mať žiadny problém, keď nás podporí, aby sme sa čo najviac rozvíjali. Všetci v regióne budú mať z toho osoh, ale to neznamená, že peniaze pôjdu automaticky do každého mesta, lebo nemôžu ísť,” doplnil primátor.

Kontroverzie okolo KIT, n. o., tak otvárajú dôležitú diskusiu o riadení verejných finančných prostriedkov a politickej komunikácii v regióne. Nateraz je na správnych orgánoch a jednotlivých štatutároch, aby zabezpečili transparentné a efektívne riadenie nielen financií, ale aj celého inštitútu a podporili kultúru ako kľúčový faktor rozvoja regiónu.


Ďalšie články